Dohodnina1Najlepše se zahvaljujemo vsem, ki ste nam v letu 2017 podarili 0,5 % dohodnine.

 

Stičišče Prehod

novo4

 

 

Logo

Glasilo društva

novo.gif  
Mala  
 PDF Marec/April 2018  

 

Novice društva

Projekti

Izvajamo

Glavni

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanes2
mod_vvisit_counterVčeraj11
mod_vvisit_counterTa teden26
mod_vvisit_counterTa mesec73
mod_vvisit_counterVsi1149133

Prisotni na spletu

Prisotni 48 gostov .

Statistika ogledov

Števec pogledov vsebine : 7077235
Sporočilo
 • Obvestilo o uporabi piškotkov

  Spletni portal uporablja piškotke za potrebe analize obiskov in za izmenjavo prispevkov.

Olga Kuzmič - intervju

1Pozdravljeni! Je to vaš prvi intervju s strani gluhih ali ste že kdaj prej dali kakšnega?

Pozdravljeni! To je moj prvi intervju, tako da je kar zanimiva izkušnja.

Najprej se malo opišite našim bralcem, kdo ste? Od kod prihajate?   

Sem ruskega porekla. Rojena sem v Rusiji, v največjem industrijskem mestu gorovja Ural – Jekaterinburgu, mestu Katarine II. Prihajam pa iz Ukrajine; preden sem prišla v Slovenjo, sem z družino živela tam, v glavnem mestu Kijev. Po končani srednji glasbeno-pedagoški šoli sem se zaposlila v vrtcu, kjer sem 10 let delala kot glasbeni organizator.

Kako ste odraščali? Ste edinka, imate morda kakšnega brata ali sestro? Hranite morda kakšen posebno lep spomin na svoje otroštvo, čas odraščanja?

Moje odraščanje ni bilo lahko. Oče je bil oficir. Ko sem bila stara 3 leta, so ga napotili v Nemčijo, takrat sovjetski predel, GDR. Ko sem bila stara 5 let, sem dobila bratca. Po štirih letih bivanja v Nemčiji nam je umrla mami. Oče nas je poslal v Rusijo k babici, da lahko odsluži zadnje leto v vojski, saj sam vzgoje dveh otrok ne bi zmogel. Zaradi očetove službe smo se morali ves čas seliti, zato sem naredila vsak razred v drugi državi: prvega v Nemčiji, drugega v Rusiji pod Moskvo, tretjega in četrtega na Daljnem Vzhodu v mestu Usurijsk. Potem smo se preselili na otok Sahalin, to je ruski kos ozemlja v Tihem oceanu. Tam sem končala osmi razred in prvi letnik srednje šole. Po Nemčiji se je oče poročil, ženska je bila sestrična naše mame, ki je že imela svojega otroka, rojenega v Ukrajini, na Sahalinu se nam je pridružil še njun skupni otrok. Tako da imam tri brate, ki so vsi mlajši od mene. Jaz sem prva! Ha ha!

Kar se tiče spominov, sem veliko časa hranila pri sebi diadem, ki ga je nosila moja mami, ko se je poročila. Ko sem bila majhna, je vedno govorila, da mi ga bo dala, ko se bom poročila. In res sem ga nosila na svoji poroki. Ampak pozneje se je zaradi pogostih selitev, ki me pridno spremljajo tudi v Sloveniji, izgubil in je ostal le na fotografijah in v spominu.

Ko sem bila majhna, sem bila obsedena z jelenčki. Sploh ne vem, zakaj, ampak tako je bilo. In sem zbirala razglednice na to temo in male kipce. Zdaj nimam nobenega dokazila o tem, vse se je nekam izgubilo in tega nimam več.

Najlepši spomin na te čase je pa seveda album s fotografijami moje mame, ki sem ga sestavljala na skrivaj iz posebnih razlogov, o katerih tudi danes težko govorim. Malokdo sploh ve, da imam ta album. Mi pa pomeni res vse. Imam pa še en album, ki ga je naredila mami; zbirala je razglednice s posebnim pomenom. Ta je za mene relikvija.

Otroške vragolije? Verjetno ste tudi vi, tako kot vsi mi, v otroštvu kakšno zagodli, kaj ste kot otrok najraje počeli?

Joj! Kot otrok sem bila zelo težka. Z bratom sva težko prebolela izgubo mame. Jaz sem to bolečino utapljala v petju in igranju klavirja, ki sem ga začela igrati še v Nemčiji, ko sem bila stara 5 let. Takrat sem imela še eno strast – gimnastiko. Ure in ure sem se lahko obračala na blazini v dnevni sobi ... nikoli mi ni bilo dovolj. Da ne govorim o kopanju. Dokler nisem imela temno modrih ustnic z vijolično obrobo me niso dobili iz vode! Pa še česa se spomnim, samo potem bi morala začeti pisati knjigo. Se pa spomnim nekega dogodka, ki mi ni v čast, ampak takšna sem bila. Nagajala sem bratu in babica je bila že jezna name, ker ga ne pustim pri miru. Začela me je kregati in mahati s tenko vejo, češ da jih bom dobila po ta zadnji, če ne bom nehala. Jaz sem bila zaradi tega strašansko užaljena in od jeze sem splezala na staro debelo drevo in presedela na njem ves dan! Čakali so me do globokega večera in molili, da pridem dol. Šele ko sem dobila opravičilo, sem zlezla dol.

Čas šolanja? Kakšni so vaši spomini na šolske dni? Kdaj ste prvič prestopili šolski prag?

Malo prej sem že napisala, da je bilo v Nemčiji. In sem bila stara 8 let, saj sem januarska in me prej niso hoteli vzeti v šolo. Te šole se ne spomnim kaj veliko. Spomnim se pa pozneje, tretjega in četrtega razreda. Imeli smo učiteljico, ki je imela prelepe dolge, zelo goste in čisto ravne blond lase. Vsak odmor smo ji spletali drobne kitke, ko je pregledovala naše zvezke. Vedno je dovolila, nikoli ni bila jezna. Še danes je v mojih očeh najlepša učiteljica.

Kako se je vaša življenjska pot obrnila? Za kateri poklic ste se izšolali? Ste se zaposlili? Kaj ste najrajši delali kot mladostnica?

Izšolala sem se za glasbenega vzgojitelja v vrtcu in učitelja glasbenega pouka v mali šoli, od prvega do četrtega9 razreda. V vrtcu sem delala več kot 10 let. V šoli samo eno leto. Ti otroci so bili zame pregrobi in sem se vrnila v vrtec. Kot mladostnica sem pa najraje delala z otroki in sem bila zelo dobra!

Življenjska pot se vam je obrnila drugače, kajti odločili ste se za selitev in življenje v Sloveniji. Kaj je botrovalo vaši odločitvi in kako ste se navadili na našo deželo in življenje v njej?

V Slovenijo sem prišla s svojimi otroki na dopust. Tukaj sem spoznala svojega drugega moža. Močno sem se zaljubila in se odločila ostati tukaj. Na vaše običaje, način življenja in druženja sem se težko navadila. Premlada sem bila in sem se na stvari na stvari, ki jih nisem razumela, odzivala preveč čustveno.  Sčasoma sem se nekako umirila, odrasla. Ampak če se ne bi imela možnosti družiti s svojimi rojaki, bi mi bilo težko, ker so v naših mentaliteti, kulturi in komunikaciji razlike, ki se z ničimer ne morejo premostiti.

Kje ste spoznali vašega življenjskega sopotnika? Vem, da ste ponosna mati dveh otrok, babica, kaj vam je v največje veselje? Imate morda kakšne hobije?

V Ukrajini sem bila poročena s fantom, ki je služil v Afganistanu. Jaz sem bila mlada, on je imel določene težave, ki so posledica služenja vojaškega roka v tuji deželi. Vse skupaj je bilo zelo naporno, saj sem bila preveč odgovorna in skrbna, česar pa ni bilo z njegove strani. Najin zakon je bil velika polomija, zato sem se odločila za ločitev. Tukaj sem spoznala moškega, ki je bil dosti mlajši od mene, ampak je moje otroke sprejel bolj, kot jih je njihov oče. To mi je dalo moči dahniti da na Ljubljanskem gradu. Ko si enkrat mati, najprej gledaš na dobrobit otroka, potem šele na svoja čustva, pa naj bodo še tako močna.

Kdaj ste prvič prestopili prag društva AURIS? Kako se počutite med nami?
Društvo sem spoznala na delavnici Vidusign v Ljubljani, kjer smo snemali video Povodni mož. Pozneje sem prišla na obisk in sem se udeležila odprtja slikarske razstave Marka Lukana.

Ste članica našega društva, kljub hitremu tempu življenja ste v društvu dejavni. Udeležili ste se odprtja razstave ... Kako ste se počutili v vlogi nastopajoče?

Moja dejavnost v društvu temelji na tem, da sem zelo odzivna oseba, radovedna. Rada imam nove stvari, izzive. Vloga nastopajoče za mene ni nova stvar. Rada zapojem, če kdo želi slišati moje petje. Vedno se potrudim, da je nastop doživet. Ker če ni, to nisem jaz. Ne morem čutiti polovično, zato zapojem na polno.

Kakšno je vaše mnenje o vodstvu in organiziranem delovanju društva?

Kaj se tiče vodstva – že dolgo nisem srečala tako prijaznih in skrbnih ljudi. Počutim se zelo dobro. Všeč mi je, da me potrebujete in da lahko prispevam s stvarmi, ki so se zelo dolgo nabirale v skrinjici mojih izkušenj in čakale na svojo priložnost. Z veseljem bom to delila z vami!

Počasi sva z vprašanji prišli do konca, čisto na koncu bi se vam rada zahvalila za vaš čas in vam zaželela vse lepo.

Tudi vam želim vse lepo. Veliko zmag v vašem delu! In na skupno ustvarjanje! Naj bo polno domišljije, zadovoljstva in dobrih iskrenih odnosov.

Alenka Dobnikar

2356789101112

Google prevod

Slovenian Croatian English French German Italian

Kontakt

Auris Kranj

Map-iconHuje 23/a

 
Clock  Uradne ure:
 
Pon: 15:00 - 19:00
Sre: 09:00 - 12:00
  14:00 - 16:00
Pet: 09:00 - 12:00
mobile-phone-cast-icon  Mobitel:  
041/ 777 036  
telephone-fax-icon  Tel/Fax  
(04) 235 14 70  
Phone-icon1  Telefon:
 
059 044 600  

Podružnica Jesenice

Ul. Staneta Bokala 4

 
Clock  Uradne ure:  
Tor: 09:00 - 13:00  
telephone-fax-icon  Tel/Fax:  
(04) 583 41 27  
Podružnica Tržič  
 Map-iconTrg svobode 10  
Clock  Uradne ure:  
Sre: 09:00 - 12:00
  14:00 - 16:00
Pet: 09:00 - 12:00
mobile-phone-cast-icon  Mobitel:  
041/ 908 550  

Podružnica Škofja loka

Map-iconKapucinski trg 4
Clock  Uradne ure:
Tor: 09:00 11:00
Sre: 14:00 16:00
Čet: 09:00 11:00
mobile-phone-cast-icon   Mobitel:  
041/ 777 036  

Prijavno oknoKoledar dogodkov

April 2021
N P T S Č P S
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Anketa

Kakšna je spletna stran?
 
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow