Predavanje o jogi – 2. del
V ponedeljek, 6. 5. 2013, smo imeli v društvenih prostorih drugi del predavanja o jogi. Predavala nam je ga. Helena Rovšek. Od začetka smo obnovili vse, kar smo izvedeli in si zapomnili v prvem delu predavanj. Tistim, ki niso bili prisotni na prvem delu, je na kratko prikazala jogijsko tehniko čiščenja nosnic. Nato nam je opisala tehniko čiščenja jezika in nam jo tudi prikazala. Ajurveda je veda o posamezniku, beseda v sanskrtu pomeni znanost življenja, ajur pomeni življenje, veda pa znanost oziroma znanje.
Po ajurvedi je vse sestavljeno iz petih elementov: zraka, vode, ognja, zemlje in prostora. Ajurvedsko izročilo pravi, da obloge na jeziku pokažejo prisotnost strupov v našem telesu. Bele obloge pomenijo, da na njem živijo milijoni bakterij. Študija je ugotovila, da slab zadah iz ust ni povezan z obolelimi dlesni, temveč z bakterijami, ki se nabirajo na zadnjem delu jezika. Te vsebujejo žveplo, ki se zaleze v zobne obloge in sluznico, in so vzrok slabega zadaha.
Tehnika čiščenja jezika – HRID DAUNTI
Čiščenje jezika je del vsakodnevne ustne nege praktikantov joge. Tradicionalno jogijsko besedilo pravi, da je čiščenje jezika ključno za ohranjanje zdravih zob. Umazanija, ki se nabira pri korenu jezika, ovira dihanje in povzroča slab zadah, zato bi vsakdo moral vsak dan očistiti jezik. Tehniko čiščenja jezika izvajamo s plastičnim ali srebrnim strgalom. Tako bomo stimulirali delovanje vseh organov. Energetski kanali, ki so v jeziku, so povezani s celim človeškim telesom. Prav tako bomo odstranili obloge bakterij na jeziku in s tem poskrbeli za boljše zdravje naše ustne votline. Ta tehnika čiščenja jezika je v 20. stoletju postala razširjena in dobro sprejeta v zahodnem svetu. Opisala nam je masažo celotnega telesa z oljem. Vedno jo izvajamo od vsakega prsta na stopalih nog proti srcu ter od prstov rok proti srcu. Postopek izvajamo, ko se zbudimo. Masira se celo telo, olja je več, vključuje dolge gibe in se imenuje AYURVEDSKA TERAPEVTSKA MASAŽA Z OLJEM (celo telo). Ta masaža terapevtsko deluje na celo telo, še zlasti na krvni obtok. Priporočajo jo pri utrujenosti mišic in napetostih posameznih delov, npr. vratu, hrbta, nog. Je zelo prijetna, gibi so močnejši in gredo globoko v tkiva in mišice. Masira se celo telo, tudi glavo in obraz, za sproščanje napetih delov, pomirjanje in razvajanje telesa. Po končanem masiranju se oprhamo. Učinek masaže je močna sprostitev in poživitev telesa. Priporoča se tudi starejšim ljudem. S sabo je prinesla, nam pokazala in dala za povohati ghi – kuhano in prečiščeno maslo, ki je ena temeljnih maščob v indijski kuhinji. To je živilo, ki je esenca kravjega mleka in se ga uporablja v mnoge različne zdravilne namene. Maslo ghi je uporabno tudi potem, ko je bilo shranjeno celih 100 let. Poleg tega vsebuje maščobe, ki najmanj obremenjujejo jetra. Poznamo ga tudi pri nas, imenujemo ga kuhano maslo in ga lahko kupimo na tržnici. Prodajajo ga v plastičnih lončkih in prepoznamo ga po značilni rumeni barvi. V kuhinji naših babic je bilo obvezna sestavina potice in drugih sladic, ki zahtevajo maslo. Kuhano maslo, ki ga dobimo na naši tržnici, pa je za razliko od indijske različice kuhano premalo, in čeprav ga bomo hranili v hladilniku, se bo pokvarilo. Uporabljamo ga lahko za vse jedi, ki zahtevajo maščobo. Sladicam da prefinjen okus, prav tako zelenjavnim in drugim jedem, kombiniramo ga lahko tudi z drugimi olji. Lahko pa se z njim tudi mažemo, saj je dobro kozmetično sredstvo, še zlasti pri težavah s suho kožo, ranah, ki se celijo, udarninah in opeklinah.
Čas na predavanjih je tako hitro potekel in Helena se je poslovila z obljubo, da se spet vidimo prihodnji mesec.
Alenka Dobnikar
← Redno mesečno predavanje – predstavitev Spletne TV | Športna zveza gluhih → |
---|
< Prejšnja | Naslednja > |
---|