Dohodnina1Najlepše se zahvaljujemo vsem, ki ste nam v letu 2017 podarili 0,5 % dohodnine.

 

Stičišče Prehod

novo4

 

 

Logo

Glasilo društva

novo.gif  
Mala  
 PDF Marec/April 2018  

 

Novice društva

Projekti

Izvajamo

Glavni

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanes2
mod_vvisit_counterVčeraj11
mod_vvisit_counterTa teden26
mod_vvisit_counterTa mesec73
mod_vvisit_counterVsi1149133

Prisotni na spletu

Prisotni 72 gostov .

Statistika ogledov

Števec pogledov vsebine : 7077283
Sporočilo
 • Obvestilo o uporabi piškotkov

  Spletni portal uporablja piškotke za potrebe analize obiskov in za izmenjavo prispevkov.

Zasvojenost - predavanje

3Prvi letošnji ponedeljek smo imeli predavanje na temo zasvojenosti. Predavala nam je naša članica Maja. Vemo, da obstaja več vrst zasvojenosti, ki marsikomu hote ali nehote grenijo življenje.

Naštela nam je zasvojenost s tobakom, igrami na srečo, drogami, alkoholom.

Slovenija spada pri pitju in po porabi alkohola glede na število prebivalcev v sam svetovni vrh. Sožitje z alkoholom spremlja človeka, odkar se zaveda samega sebe. V Sloveniji je pitje alkoholnih pijač v navadi, je splošno sprejeto in celo zahtevano vedenje. Razni običaji narekujejo pitje ob različnih priložnostih, od proslavljanja rojstva do žalovanja ob smrti. Lahko bi rekli, da se ne rodi in ne umre Slovenec, ne da bi se zalilo z alkoholom. Pije se doma, pije se v službi. Pije se ob opravljeni diplomi in ob uspešnem zaključku šolanja. Pije se zaradi žalosti, pije se zaradi veselja, pije se ob postavitvi plošče, postavitvi strehe, ob končani zidavi ter ves čas vmes in na koncu ob vselitvi. Pije se zaradi utrujenosti, pije se zaradi brezdelja. Pije se ob koncu tedna, pije se ob delavnikih, pije se na vsaki gostiji, pije se tudi brez razloga. Zato ni čudno, da se zdi vsem zelo čuden tisti, ki ne pije. In ni čudno, da so alkoholne pijače pri nas tako zelo dostopne in poceni. V vsaki trgovini, tudi tisti z mlečnimi izdelki in na bencinskih črpalkah, jih je vedno dovolj na razpolago. V še tako hudi krizi je alkoholna pijača alkoholiku na prvem mestu. Tako se še otrok hitro nauči piti, saj prevzame navade odraslih, ki so mu vzgled. Žal je statistika taka, da najmanj vsak drugi otrok, ki ima starša alkoholika, tudi sam postane alkoholik. Otroci alkoholikov imajo slabo samospoštovanje, ko odrastejo. To je tudi eden izmed razlogov, da postane alkoholik.

Pojasnila nam je, kakšen je odnos ljudi do alkohola pri nas in jih opredelila v skupine.

ABSTINENTI – so tisti ljudje, ki ne spijejo niti kapljice alkohola, ker jim tako narekuje vera ali jim pa to preprečuje bolezen.

 ZMERNI PIVCI – so tisti, ki obvladujejo svoje pitje. Pri nas imamo v navadi običaje, ki narekujejo pitje ob različnih priložnostih. Od človeka samega, od njegove duše, telesa, volje in okolja, v katerem je, je odvisno, ali bo v teh navadah in običajih postal zmeren pivec, ki je sposoben sam določiti čas in kraj pitja, vrsto pijače, pravo mero ter družbo, v kateri bo pil.  

PRETIRAN PIVEC – je tisti, ki pretirava v količini pitja, in to kjerkoli in kdajkoli. Pije brez pravega povoda, sam, že navsezgodaj dopoldne.

ZASVOJENEC Z ALKOHOLOM – je tisti, ki ne more živeti brez alkohola. Brez tega je bolan in trpi. Za zasvojenca je alkohol tako pomemben kot za rastlino voda. Telesno in duševno je odvisen. Zasvojenec zanemarja vsakdanje dolžnosti.

Duševni zasvojenec si z alkoholom olajša žalost, pogum, bolečino ob izgubi ...

Telesni pa zapade v hudo bolezensko stanje. Njegova presnova se tako spremeni, da telo ne more delovati brez alkohola, če ga ne dobi, pa še bolj zboli.

Prenosljivost za alkohol je pojav, ko se človekov organizem navadi na alkohol. Prenosljivost raste, vedno več popitega alkohola potrebuje tak človek in vedno več ga lahko popije. Prenosljivost doseže raven, na kateri se lahko obdrži leta in leta. Z boleznimi zaradi alkohola pa nastopi obdobje, ko začne padati. To je obdobje, ko se življenje alkoholika bliža koncu.

Izguba nadzora pomeni slab nadzor nad količino zaužitega alkohola. Po prvi popiti merici se bo v njem nekaj spremenilo, kot da bi ga nekaj priganjalo, in bo pil toliko časa, dokler ne bo izgubil nadzora nad sabo in okolico. Tak človek se doliva. Če alkoholik dlje ne pride do alkohola, zapade v abstinenčno krizo. Začne se tresti, znojiti, postaja razdražljiv, včasih doživi hude napade epilepsije.     

Alkohol zavre delovanje nekaterih možganskih centrov. Tako so pod vplivom alkohola moteni ravnotežje, govor, odzivni čas in vedenje. Vsak človek je drugačen, zato ima vsak alkoholik drugačne značilnosti. Najpogostejši dejavniki, ki vodijo v odvisnost od alkohola, so: negotovost vase, slaba samopodoba, premajhno samospoštovanje, razvajenost itd.

Zdravljenje zasvojenosti z alkoholom ... Kdaj se gre alkoholik zdravit?
Poznamo pregovor Pijanec se spreobrne, ko se v jamo zvrne. Danes vemo, da je zasvojenost z alkoholom bolezensko vedenje, da človek, zasvojen z alkoholom, večkrat hudo trpi, ne more pa nehati piti. Zasvojen je in zasvojenost je bolezen. Treba mu je pomagati in ga zdraviti. Do te točke pa mora vendarle priti sam. Človeka, zasvojenega z alkoholom, je mogoče zdraviti, vendar mora sam poiskati pomoč v ustrezni ustanovi, le na ta način je zdravljenje uspešno. Za zdravljenje mora biti motiviran. Prvi korak naredi tako, da sam brez prisile, trdno odločen z željo in voljo, da ozdravi, pristopi do svojega osebnega zdravnika, ki mu napiše napotnico. Nato jo nese v ustrezno ustanovo, kjer čaka približno dva meseca, da pride na vrsto. Le na ta način je na dobri poti k ozdravitvi. Alkoholik, ki so ga s prisilo pripeljali na zdravljenje, je sprejet takoj. Najprej se mora strezniti in ostati 14 dni v bolnišnici. Za vse pa je zdravljenje enako, traja približno dva meseca in obsega izobraževanje iz teorije, skupinsko zdravljenje s terapevti, prevzemanje odgovornosti in odločitev o nadaljnji rehabilitaciji. Tak bolnik potrebuje veliko podpore od doma in na delovnem mestu, stike s pacienti in druženje v klubu zdravljenih alkoholikov. Zdravljenje poteka do konca življenja.

Recidiv. Kaj je recidiv? Recidiv je grozeči spremljevalec vsakega zdravljenja zasvojenosti z alkoholom. Beseda recidiv pomeni ponovitev bolezni pri istem bolniku. Pomeni vrnitev k alkoholu po daljši zdravljeni abstinenci. Kako preprečiti recidiv? Osnovno pravilo je seveda: nikoli ne spiti niti kapljice alkohola. Drugo pravilo: verjeti, da nikoli več ne moreš biti zmeren pivec, in tretje pravilo: delaj majhne korake. Kaj to pomeni? Vsako jutro, ko vstaneš, se poglej v ogledalo in dvigni samozavest z nasmehom in nekaj lepimi besedami samemu sebi. In ne pozabi za vsak dan sproti narediti načrta dneva. Sem spada tudi in predvsem stavek:danes ne bom pil alkohola.

 Kako preprečiti, zasvojenost z alkoholom? Če vam ob dobrem kosilu prija popiti kozarec vina, potem pijte dobro, kakovostno vino, in to le kozarec ali dva. To kosilo naj bo praznično, se pravi za rojstni dan, obletnico ali nedeljsko kosilo. Žganih pijač uživajte čim manj in nikoli na tešče. V vročih poletnih dneh marsikomu prija pivo. Večina misli, da pivo pogasi žejo. Žejo gasi voda, ki je v pivu.  Pivo pa vam je všeč zaradi okusa. In če ga že morate spiti, ga pijte obvladano. Torej eno pivo po jedi in največ tri piva na dan.

Nikoli ne pijte alkohola, ker ga pijejo vsi v družbi. Če vam ne prija, se naučite reči ne. Raje se izogibajte družbi, v kateri vsi radi pijejo. Nikoli ne poskusite alkohola, kadar ste v čustveni stiski. Marsikdo se napije, ko na primer izgubi službo ali ga je zapustila žena ali se je sporekel z najboljšim prijateljem. Kajti takrat nimate nadzora in je še kako nevarno, da se opijete.

Človek, ki se ceni, za vse, kar je, kar zna, kar čuti in kar je sposoben dajati tudi drugim, se ne bo zlahka odločil, da se zapije.

Na koncu naj sklenemo z bistvenim: zasvojenost z alkoholom lahko preprečite, če se naučite zdravo in zrelo živeti.

 Za vse nas, ki nismo zasvojeni z alkoholom, pa je pomembno pravilo, da kadar smo v družbi ozdravljenega alkoholika ali takega, ki se zdravi, mu ne ponujamo alkohola in se iz njega ne norčujemo. Tudi spremeniti ga mi sami ne moremo. Zato vam v ta namen povem še molitvico, ki vas lahko spremlja v kateremkoli življenjskem obdobju. Še zlasti kadar se ne strinjate z dejanji neke osebe. Nikakor ji ne nasprotujte, ampak si v mislih povejte to molitvico in jo sprejmite. Ne smemo si dovoliti, da bi spreminjali drugega človeka, kajti nimamo te pravice. Spremenimo lahko le sebe.

         Bog, nakloni mi sproščenost, da sprejmem, česar ne morem spremeniti,                                                                        

         pogum, da spremenim, kar morem, in

         modrost, da spredvidim razliko

Udeleženci so z velikim zanimanjem prisluhnili Maji in ji obenem postavljali vprašanja ali prosili za obrazložitev, česar niso razumeli. Bilo je zanimivo in poučno.

Alenka Dobnikar in Maja Šušteršič

1245

Google prevod

Slovenian Croatian English French German Italian

Kontakt

Auris Kranj

Map-iconHuje 23/a

 
Clock  Uradne ure:
 
Pon: 15:00 - 19:00
Sre: 09:00 - 12:00
  14:00 - 16:00
Pet: 09:00 - 12:00
mobile-phone-cast-icon  Mobitel:  
041/ 777 036  
telephone-fax-icon  Tel/Fax  
(04) 235 14 70  
Phone-icon1  Telefon:
 
059 044 600  

Podružnica Jesenice

Ul. Staneta Bokala 4

 
Clock  Uradne ure:  
Tor: 09:00 - 13:00  
telephone-fax-icon  Tel/Fax:  
(04) 583 41 27  
Podružnica Tržič  
 Map-iconTrg svobode 10  
Clock  Uradne ure:  
Sre: 09:00 - 12:00
  14:00 - 16:00
Pet: 09:00 - 12:00
mobile-phone-cast-icon  Mobitel:  
041/ 908 550  

Podružnica Škofja loka

Map-iconKapucinski trg 4
Clock  Uradne ure:
Tor: 09:00 11:00
Sre: 14:00 16:00
Čet: 09:00 11:00
mobile-phone-cast-icon   Mobitel:  
041/ 777 036  

Prijavno oknoKoledar dogodkov

April 2021
N P T S Č P S
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Anketa

Kakšna je spletna stran?
 
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow