Dohodnina1Najlepše se zahvaljujemo vsem, ki ste nam v letu 2017 podarili 0,5 % dohodnine.

 

Stičišče Prehod

novo4

 

 

Logo

Glasilo društva

novo.gif  
Mala  
 PDF Marec/April 2018  

 

Novice društva

Projekti

Izvajamo

Glavni

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanes4
mod_vvisit_counterVčeraj9
mod_vvisit_counterTa teden19
mod_vvisit_counterTa mesec101
mod_vvisit_counterVsi1149477

Prisotni na spletu

Prisotni 7 gostov .

Statistika ogledov

Števec pogledov vsebine : 7083313
Sporočilo
 • Obvestilo o uporabi piškotkov

  Spletni portal uporablja piškotke za potrebe analize obiskov in za izmenjavo prispevkov.

Predsednik piše

BorisSeptember je vsako leto mesec, ki je najbolj natrpan s številnimi dogodki in prireditvami v sklopu mednarodnega dne gluhih, s katerimi poizkušamo javnost ozaveščati o nevidni invalidnosti in vseh spremljajočih težavah, s katerimi se soočamo osebe z okvaro sluha.

Priprave in dogovori se seveda začnejo že pred poletnimi meseci in usklajevanja potekajo čez vse poletje vse do končne realizacije. Uvodna in izjemno odmevna septembrska prireditev je bilo odprtje likovne razstave v poslovni stavbi Zavarovalnice Triglav v Kranju, kjer so se zbrali številni obiskovalci in visoki gostje iz Sveta Tišine ter družbenega okolja in seveda tudi naši prijazni gostitelji. Celotna prireditev je potekala v resnično pozitivnem vzdušju, prežeta s pozitivno energijo medsebojnega spoštovanja in sodelovanja, vsekakor smo v društvu lahko veseli in ponosni, da smo s pomočjo prijaznih ljudi lahko vpeti v družbeno in kulturno dogajanje na Gorenjskem. Le nekaj dni za tem smo v kranjskem trgovskem centru QLANDIA postavili in odprli enomesečno razstavo s številnimi spremljajočimi dogodki v sodelovanju z našimi partnerji in sodelavci ter dobavitelji slušnih aparatov in tehničnih pripomočkov, ki jih država priznava v okviru Zakona o izenačevanju možnosti invalidov. Precejšnje zanimanje številnih obiskovalcev je požela stojnica našega društva, kjer smo predstavili množico dejavnosti našega delovanja ter čudovite izdelke naših rokodelk in rokodelcev, res pestra in ogleda vredna zbirka del naših pridnih ustvarjalcev. Hvala našim prostovoljcem za ves vložen trud in čas. Na stojnici smo odgovarjali tudi na številna vprašanja o delovanju in še največ o tem, kako se soočiti z izgubo sluha ter premagovati vse posledične težave, ki jih izguba sluha prinaša neposredno uporabniku kakor tudi družinskem okolju. Eden od pozitivnih rezultatov razstave v trgovskem centru QLANDIA je obisk gluhega mladeniča z daljnega Kosova, ki je pred leti prišel v Kranj v upanju na boljše življenje in že nekaj časa neuspešno iskal sorodne duše iz Sveta Tišine. Končno je naslov in stik našel na razstavi našega društva in se z veseljem včlanil ter se že redno udeležuje društvenih dejavnosti. Tudi v Svetu Tišine življenje piše svoje zgodbe.
V sklopu septembrskih dogodkov ob mednarodnem dnevu gluhih smo bili povabljeni na številne sprejeme, tudi k nam prijaznim gorenjskim županom. Vsekakor velja omeniti sprejem pri županu matične občine Kranj, Boštjanu Trilarju, kjer smo poleg delovanja in zgodovine društva izpostavili tudi težak finančni položaj našega društva in preučili možnosti nadaljnjega plodnega sodelovanja. Pogovor je potekal na resnično visoki strokovni ravni in našo delegacijo navdal z novim pozitivnim elanom za nadaljnje delo v matični občini. Še poseben poudarek pa je bil dan dejstvu, da je gluhota nevidna invalidnost, ki je ravno zaradi nevidnosti premalo poznana v javnosti in deležna premajhne pozornosti družbenega okolja, zato tudi pozornost župana matične občine in sprejem pripomoreta k naši prepoznavnosti, veseli nas pa tudi županova volja, da se je za naše srečanje naučil nekaj kretenj slovenskega znakovnega jezika. Vsekakor lepa in vsega spoštovanja vredna gesta.
Sprejema smo se udeležili tudi pri županu Škofje Loke, kjer je predstavnike društva in tamkajšnje podružnice sprejel mag. Miha Ješe, ki je že dolga leta redni udeleženec naših množičnih prireditev. Škofjeloška podružnica ravno septembra praznuje prvo obletnico uspešnega delovanja, tudi ob podpori domače občine, še posebno je bila zelo pozitivna in odmevna županova udeležba na razglasitvi najboljših tekmovalcev državnega prvenstva v orientacijskem teku, ki jo je naše društvo skupaj z občino Škofja Loka letos organiziralo v Crngrobu. Kot predsednik društva sem takrat požel številne pohvale za dobro organizacijo in prav je, da se ob tej priliki zahvalim in delim pohvale tudi z županom občine Škofja Loka, saj so nam pri soorganizaciji tekmovanja pomagali na najboljši možen način. Sprejel nas je tudi župan občine Jesenice, železarskega mesta, kjer že dobrih 15 let deluje podružnica v domu starostnikov Franceta Bergelja. Sprejema so se udeležili mnogi dejavni jeseniški člani, ki že dolga leta promovirajo našo dejavnost na tem območju Gorenjske, kjer je nekdanja težka industrija številnim zaposlenim povzročila tudi okvare sluha, še zlasti je to vidno v starejšem obdobju nad 65 let, ko ima že skoraj polovica populacije poškodbo sluha in poiščejo pomoč društva. Jeseniška podružnica pa je poleg strokovnih nasvetov še posebno dejavna pri delovanju samopomočne skupine in rokodelskih dejavnosti; udeleženke teh nas redno pozitivno presenečajo na vseh razstavah in društvenih družabnih srečanjih.
Vse zahvale gredo tudi županu občine Tržič, mag. Borutu Sajovicu, za vso dozdajšnjo pomoč in razumevanje pri delovanju tržiške podružnice, ki letos praznuje 10-letnico delovanja, kakor tudi za vso pomoč pri delovanju društva in razumevanje celotne problematike oseb z okvaro sluha. Vemo, da redno spremlja našo dejavnost, še zlasti nas veseli njegova udeležba na naših prireditvah, kar našim uporabnikom velikokrat pomeni mnogo več, kot bi pričakovali, tudi po osebni plati. Borut, hvala.
Iskrena hvala tudi drugim gorenjskim županom, ki nam pomagajo na poti k boljši prihodnosti oseb z okvaro sluha. Številni dogodki in prireditve so bili predstavljeni v lokalnem in državnem medijskem prostoru, kar ima vsekakor velik vpliv na prepoznavnost naše invalidnosti in delovanja društva, na podlagi številnih objav smo bili deležni tudi nadaljnjih povabil k sodelovanju, ki se jih bomo z veseljem udeležili.
Osrednji dogodek ob Mednarodnem dnevu gluhih 2015 je bilo srečanje gluhih in naglušnih v Kopru, kjer smo se zbrali predstavniki vseh društev iz Slovenije in dostojanstveno z vsem spoštovanjem počastili naš skupni praznik, ki ga po vsem svetu praznuje 70 milijonov gluhih ljudi. Vedno je lepo pogledati veselje ob snidenju starih dobrih prijateljev, sošolcev in znancev iz Sveta Tišine, ki se znajo poveseliti kljub žalostnemu dejstvu, da nas vidni državni politiki puščajo na cedilu ob tako pomembnem dnevu za našo nevidno invalidnost, ki jo svetovna zdravstvena organizacija priznava kot eno najtežjih invalidnosti. Kljub grenkemu priokusu smo se zabavali na svoj način, tako kot se znajo le dobri prijatelji, nasmejali smo se kot že dolgo ne, nič nam pravzaprav ni moglo pokvariti prijetnega druženja, za trenutek smo pozabili na vse finančne težave, financiranje, načrte in številne težave, ki ovirajo naše delovanje, o tem kaj več rajši v naslednji številki glasila. Da pa je bila v poznih večernih urah pot domov še toliko bolj vesela, je poskrbela naša članica Milena Roblek, ki je na srečelovu zadela pravi kraški pršut, ki nas je seveda vso pot mamljivo vabil, a je kljub vsem skušnjavam ostal cel in nedotaknjen vse do doma.
Skupaj z našimi partnerji RACIO Social smo kot edini predstavniki iz Sveta Tišine sodelovali na vseslovenskem bazarju nevladnih organizacij LUPA v središču prestolnice na ljubljanskem Tromostovju, kjer smo na stojnici predstavili naše delovanje, še posebno pozornost pa je z nastopom na glavnem odru požela naša gledališka skupina. Z odlično igro vseh nastopajočih smo predstavili življenjsko zgodbo naše članice: o težavah v izobraževanju in iskanju zaposlitve, kar je posebno pereča težava vseh oseb z okvaro sluha.
Mirne duše lahko zapišemo, da je za nami pestro obdobje vsestranske dejavnosti, o čemer priča tudi prepoznavnost v širšem medijskem prostoru na lokalni in državni ravni, nekaj objavljenih člankov smo povzeli tudi v tokratni izdaji našega glasila.
Uspešnost društvenega delovanja pa ni odvisna samo od vodstva društva ali strokovne službe, ampak je temelj dobrega dela in zadovoljstva naših uporabnikov – dokler bomo tega pristnega zadovoljstva v društvu deležni v takšni meri kot do zdaj, bomo tudi vztrajali na naši poti in pri poslanstvu, ki so nam ga zasnovali naši predhodniki v poznih popoldanskih urah na ponedeljek, 12. decembra 1955, v eni od kranjskih gostiln, saj druge možnosti takrat niti niso imeli. Pot od gostilne do lastnih prostorov je bila dolga, težka in mukotrpna, nešteto prostovoljnih ur, neprespanih noči, pisnih in osebnih prošenj ter moledovanja lokalnih in državnih oblastnikov, številne delovne akcije vseh naših nekdanjih in zdajšnjih članov je vpetih v to našo društveno hišo, navdušenje in predanost se čutita še danes in vsak pomislek, da bi to NAŠO hišo izgubili še bolj strne naše vrste v bitki za lepšo in boljšo prihodnost populacije z okvaro sluha.
NAŠA hiša ni le društvena hiša, je naš drugi dom, je tudi varna hiša in zatočišče, kjer uporabniki najdejo razumevanje in toplino, je neke vrste ustanova, kjer se rešujejo socialni, osebni, družinski, zaposlitveni in življenjski problemi vseh oseb z okvaro sluha.
HVALA vsem, ki nam pri tem pomagate.

Boris Horvat Tihi
predsednik AURIS Kranj

Google prevod

Slovenian Croatian English French German Italian

Kontakt

Auris Kranj

Map-iconHuje 23/a

 
Clock  Uradne ure:
 
Pon: 15:00 - 19:00
Sre: 09:00 - 12:00
  14:00 - 16:00
Pet: 09:00 - 12:00
mobile-phone-cast-icon  Mobitel:  
041/ 777 036  
telephone-fax-icon  Tel/Fax  
(04) 235 14 70  
Phone-icon1  Telefon:
 
059 044 600  

Podružnica Jesenice

Ul. Staneta Bokala 4

 
Clock  Uradne ure:  
Tor: 09:00 - 13:00  
telephone-fax-icon  Tel/Fax:  
(04) 583 41 27  
Podružnica Tržič  
 Map-iconTrg svobode 10  
Clock  Uradne ure:  
Sre: 09:00 - 12:00
  14:00 - 16:00
Pet: 09:00 - 12:00
mobile-phone-cast-icon  Mobitel:  
041/ 908 550  

Podružnica Škofja loka

Map-iconKapucinski trg 4
Clock  Uradne ure:
Tor: 09:00 11:00
Sre: 14:00 16:00
Čet: 09:00 11:00
mobile-phone-cast-icon   Mobitel:  
041/ 777 036  

Prijavno oknoKoledar dogodkov

Junij 2021
N P T S Č P S
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Anketa

Kakšna je spletna stran?
 
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow