Dohodnina1Najlepše se zahvaljujemo vsem, ki ste nam v letu 2017 podarili 0,5 % dohodnine.

 

Stičišče Prehod

novo4

 

 

Logo

Glasilo društva

novo.gif  
Mala  
 PDF Marec/April 2018  

 

Novice društva

Projekti

Izvajamo

Glavni

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanes4
mod_vvisit_counterVčeraj3
mod_vvisit_counterTa teden7
mod_vvisit_counterTa mesec35
mod_vvisit_counterVsi1148215

Prisotni na spletu

Prisotni 32 gostov .

Statistika ogledov

Števec pogledov vsebine : 7064888
Sporočilo
 • Obvestilo o uporabi piškotkov

  Spletni portal uporablja piškotke za potrebe analize obiskov in za izmenjavo prispevkov.

Predsednik piše

BorisRedna letna skupščina društva je vedno praznični dogodek, na katerem članstvo pretehta dozdajšnje delo vodstva in strokovne službe ter si hkrati zastavi določene cilje za bližnjo in daljno prihodnost.

Tako je zdaj in tako je bilo tudi pred mnogimi leti, zato tokrat za spremembo uvodoma prepis članka iz časopisa Iz sveta tišine, ki je izšel daljnega leta 1981, kot ga je zapisal takratni tajnik v društvu g. Janez Gašperšič z naslovom Skupščina v TOSP (Temeljna organizacija slušno prizadetih) Kranj.

»V nedeljo, 10. 5. 1981, je bila v kranjski TOSP letna skupščina. Kritični odnos do dosedanjega dela TOSP se je pokazal v aktivnosti delegatov pri razpravi na podano poročilo in tudi na plan dela za leto 1981. Delegati so na skupščini ugotovili, da je bila organizacija leta 1980 uspešna pri vključevanju v programe SIS, ki financirajo dejavnost. Pravzaprav leto 1980 lahko na tem področju imenujemo prelomno, saj se je organizacija vključila v 28 SIS in dobila 79 % zahtevanih sredstev.
Druga uspešna realizirana naloga je bila ureditev prostorov. Organizacija je dokončno uredila prostore, ki omogočajo solidno delo. Uspešno smo izvedli tradicionalne prireditve, kot so novoletno srečanje, obdaritev otrok od dedka Mraza, praznovanje dneva žena, izlet. Manj uspešni pa smo bili pri kulturnem in izobraževalnem delu. Prav na področju izobraževanja je bilo podanih več kritičnih pripomb. Delegati so menili, da moramo nekatere oblike izobraževanja organizirati v TOSP, ker imamo tolmača. Zahtevnejše oblike izobraževanja pa naj za vse TOSP v Sloveniji organizirajo na republiški ravni.
Področja izobraževanja so široka, ne dosti ožja kot za slišeče, npr: problematika iz delovnih razmerij, splošne ljudske obrambe, medsebojnih in družinskih odnosov ipd.
Delegati so kritično ocenili tudi delo na športno-rekreacijskem področju. Res je, da so se športniki udeležili vseh republiških prvenstev slušno prizadetih razen velikega nogometa, vendar so menili, da bi lahko napravili še več. Organizacija se lahko najbolj približa slišečemu okolju na športnem področju.
Ugotovili so tudi neurejeno evidenco članstva, pomanjkljivo delo na terenu in slabo prisotnost na sejah SIS.
Na skupščini je potekala obširna diskusija o sprejemu tajnika v redno delovno razmerje. Tajnik, ki delo opravlja honorarno, ne more opraviti vsega dela, predvsem tistega, ki je vezano na dopoldanski čas. Da je treba zaposliti tajnika, je bilo enoglasno ugotovljeno, porajale pa so se dileme ali za polni ali skrajšani delovni čas. Zaposlitev je seveda močno povezana s finančnim stanjem organizacije, ki v sedanjem stanju ni zaskrbljujoče, povsem nemogoče pa je zaposliti tajnika s polnim delovnim časom ob dosedanjih sredstvih. Na koncu se je izoblikovalo mišljenje, da bi bilo najprimerneje zaposliti v letu 1982 tajnika s skrajšanim delovnim časom štiri ure na dan. Ta bi s profesionalnim delom imel mnogo večje možnosti, da pridobi ustrezna sredstva pri SIS za polno zaposlitev. V Gorenjski regiji namreč niso osamljena mišljenja SIS pri obravnavi srednjeročnega programa TOSP, v katerem je načrtovana zaposlitev tajnika, da bi se invalidske organizacije združevale, predvsem glede strokovnih delavcev, ki te organizacije vodijo. Glede na specifičnost invalidnosti naših članov je najbrž takšno združevanje oteženo in bomo zagovarjali stališče, da v organizaciji zaposlimo tajnika.
Skupščina je bila uspešna, saj so bila razčiščena nekatera vprašanja, ki so že dalj časa prisotna v organizaciji, kar nam bo olajšalo delo v prihodnjem obdobju.«

Tako je bilo zapisano pred 35 leti, nič ne piše, ali so jih takrat obiskali predstavniki naše krovne organizacije, zato o obisku naše letošnje skupščine tudi mi ne bomo pisali, dejstvo pa je, da je bil na tem sestanku postavljen temelj profesionalizacije sekretarske službe v našem društvu in da je na podlagi tega sestanka leta 1983 kot prva zaposlena sekretarka s polnim delovnim časom začela delati ga. Zlata Crljenko. Kronologija naših dopisnikov pripoveduje, da delo v društvu takrat dejansko zaživi, začnejo se vrstiti številni dogodki, naši predhodniki so se vključili v delegatski sistem, z redno prisotnim tolmačem so začeli hoditi na sestanke SIS, s pojavljanjem v medijskem prostoru so se počasi prebijali iz anonimnosti in vsa ta prepoznavnost je zagotovo tudi pomagala pri vključevanju novih članic in članov. In tako dalje, bolj ali manj uspešno, vse do današnjih dni, takratni problemi so v veliki meri podobni današnjim, dejstvo pa je, da je bilo takratno družbeno okolje razumevajoče do naše invalidnosti in društvenega delovanja. Če je bilo takrat razumevanje na lokalni in državni ravni in so se našla sredstva za redno zaposleno sekretarko, bi si seveda želeli, da bi na razumevajoč odnos naleteli tudi v današnjem obdobju ob iskanju sredstev, ki so zasluga dolgoletnega, nesebičnega in predanega dela na številnih področjih tako na lokalni kot na državni ravni, o čemer pričajo mnoga lokalna in državna priznanja. Obstajajo številne reference o dolgoletnem uspešnem delovanju na področju gluhoslepote, gluhih in naglušnih, dejavno sodelovanje pri bitki za priznanje slovenskega znakovnega jezika kot ustavne pravice gluhih, mnoge osebne zgodbe o nesebični pomoči pri reševanju življenjskih problemov, ki niso nikjer zapisane, ker so preveč osebne narave in še in še bi se dalo naštevati, če bi bilo dovolj prostora in ob vsem tem si resnično ne želim, da bi bilo katerokoli društvo na lokalni ravni pri reševanju problemov prepuščeno samo sebi. S konstruktivnimi pogovori in skupnimi močmi se je marsikateri problem že rešil v času naših predhodnikov, tudi ob sodelovanju z našo krovno organizacijo, in verjamemo, da bo tako tudi v prihodnje, pa čeprav so se časi spremenili. Za primerjavo, kako je bilo včasih, pa še članek, ki ga je v istem časopisu tistega daljnega leta 1981 zapisal dolgoletni sekretar ZDGNS Aljoša Redžepovič:

»Običaj je, da ob jubilejih preverimo prehojeno pot, vse kar je bilo dobrega in uspešnega ponovno zabeležimo v spominu, slabosti in neuspehe pa raje odrinemo v pozabo. Od začetkov združevanja gluhih, ki segajo v leto 1931, in vse do današnjih dni, vodi truda polno, požrtvovalno in nesebično delo ter prizadevanje številnih posameznikov, ki so sklenili pomagati slušno prizadetemu sočloveku. Težko bi zabeležili vse usode, ki so bile tako ali drugače povezane z našo organizacijo, pa vendar predstavlja vsak posameznik dragocen in nepogrešljiv del v mozaiku raznolikosti. V stari Jugoslaviji so se morali gluhi združevati predvsem zato, da so si izborili osnovne življenjske pogoje, kos kruha, šolo, zaposlitev. Borili so se, da je polnočuteče okolje sploh vzpostavilo človeški odnos do njih, torej za preprosto človeško dostojanstvo. V samoupravni socialistični Jugoslaviji je družba kot celota prevzela skrb za slušno prizadete s svojo zakonodajo, s svojo socialno politiko in z drugimi družbenimi instrumenti. Z eno besedo, ekonomska in socialna varnost je tej populaciji zagotovljena. Danes se združujejo naši člani v svojih organizacijah zaradi tistih interesov, ki so specifični zanje in jih ne morejo zadovoljiti v vzgojno-izobraževalnih institucijah, v delovnih organizacijah ali v okolju, kjer žive. Dejavnost ZSPS kot socialno-humanitarne organizacije v bistvu predstavlja drobno delo za človeka, kot tudi obsežne socialne in druge akcije, razvijanje humanih odnosov, katerih osnovni namen je pomagati sočloveku, ki je v stiski.«

Tako je bilo zapisano pred 35 leti.

Google prevod

Slovenian Croatian English French German Italian

Kontakt

Auris Kranj

Map-iconHuje 23/a

 
Clock  Uradne ure:
 
Pon: 15:00 - 19:00
Sre: 09:00 - 12:00
  14:00 - 16:00
Pet: 09:00 - 12:00
mobile-phone-cast-icon  Mobitel:  
041/ 777 036  
telephone-fax-icon  Tel/Fax  
(04) 235 14 70  
Phone-icon1  Telefon:
 
059 044 600  

Podružnica Jesenice

Ul. Staneta Bokala 4

 
Clock  Uradne ure:  
Tor: 09:00 - 13:00  
telephone-fax-icon  Tel/Fax:  
(04) 583 41 27  
Podružnica Tržič  
 Map-iconTrg svobode 10  
Clock  Uradne ure:  
Sre: 09:00 - 12:00
  14:00 - 16:00
Pet: 09:00 - 12:00
mobile-phone-cast-icon  Mobitel:  
041/ 908 550  

Podružnica Škofja loka

Map-iconKapucinski trg 4
Clock  Uradne ure:
Tor: 09:00 11:00
Sre: 14:00 16:00
Čet: 09:00 11:00
mobile-phone-cast-icon   Mobitel:  
041/ 777 036  

Prijavno oknoKoledar dogodkov

Avgust 2020
N P T S Č P S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Anketa

Kakšna je spletna stran?
 
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow